Zomereczeem bij paarden

De temperatuur stijgt, de eerste insecten zijn onderweg en je paard staat al wild zijn manen en staart tegen het hek te schuren. Ieder jaar in de lente begint de jeukperiode opnieuw en eindigt pas met het invallen van de winter. Wij hebben een aantal tips om je paard te helpen en behandelen hier het onderwerp zomereczeem: wat is het en hoe kan ik een eczeempaard helpen?

Wat is klassiek zomereczeem bij paarden?

In principe is het een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem van het paard, dat op het speeksel van steekmugachtige insecten als Culicoides ssp., knutten, Simulium en steekmuggen reageert. Dus een soort allergie. Waarom en vanaf wanneer een paard precies plotseling zomereczeem kan ontwikkelen, is niet te voorspellen. In principe kunnen paarden van ieder ras, geslacht of leeftijd het krijgen. Het speeksel van de steekmugachtige insecten komt in het organisme van het paard terecht. Het bevat speciale eiwitten, die een antigeen vormen. Het paardenlichaam reageert op dit antigeen met antistoffen en probeert zo de antigenen te bestrijden, waardoor een immuunreactie optreedt. Is deze immuunreactie zeer hevig, dan spreken we van een overgevoeligheidsreactie. Je paard is als het ware voor het speeksel gesensibiliseerd en heeft een allergie ontwikkeld. Vanaf dat tijdstip spreken we van klassiek zomereczeem.


Hoe kan ik mijn eczeempaard helpen?

Een allergie kun je op zich niet meer genezen, maar je kunt wel van alles voor je paard doen.

Bescherm je paard met zomereczeem altijd voor verdere steken!

Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • In de ochtend- en avondschemering op stal zetten(omdat in die periodes de insecten het meest actief zijn; in de directe middaghitte zijn er meestal minder insecten).
  • Een inloopstal met mogelijkheid tot terugtrekken in een donkere, stenen stal(en je zult zien dat je eczeempaard daar graag vrijwillig in gaat staan).
  • Stallen en weiden in de buurt van open water mijden(want vochtige gebieden, vennen en weidepoelen trekken insecten aan).
  • Gebruik insectenvallen en insectenspray.
  • Zoek in de zomer een plek aan zee (als je paard zeer veel last heeft, want aan zee komen de steekmuggenachtigen niet voor).
  • Een eczeemdeken (bij de ergste momenten, daarna weer af i.v.m. vitamine D opname van de zon).


Huidschilfers bestrijden!

Door de allergische reactie reageert het immuunsysteem via het voornaamste ontgiftingsorgaan, namelijk de huid. Op de manenkam, staartwortel en rond de ogen of in de oren ontstaan meer huidschilfers. Die jeuken als een gek! Was de schilfers zo goed je kunt weg met een natuurlijk middel. Houd de huid vochtig, bijvoorbeeld met aloë vera of kokosolie, zodat de schilfers vastgehouden worden en de huid tot rust komt.

Voer je paard een goede vitaminebrok! 
Het meest ideaal is om je paard een goed mineraalvoer aan te bieden die is aangepast aan de samenstelling van het hooi en de kwaliteit daarvan.

Wonden desinfecteren en behandelen!

Als je paard toch een keer stevig geschuurd heeft en de huid daarbij beschadigd is geraakt, moet je ervoor zorgen dat je de wond goed reinigt en daarna eventueel met een wondzalf behandelt. Er kan anders heel snel een verdere ontsteking ontstaan, die kan leiden tot infectie en zelfs bloedvergiftiging.

Ook bij zomereczeem krabplekken beschikbaar laten!

Stel je voor dat je erge jeuk hebt en iemand zorgt ervoor dat je je nergens kunt krabben. Dat is gewoon verschrikkelijk en zit heel dicht tegen mishandeling aan. Je kunt bijvoorbeeld verschillende bezems als schuurmogelijkheid aanbieden. Ontneem je paard niet de mogelijkheid zichzelf verlichting te verschaffen!

Stofwisseling en ontgifting meerdere keren per jaar activeren!

Probeer de stofwisseling en de ontgifting van je paard te activeren. Je paard heeft gedurende de hele zomer niet alleen psychische stress, maar ook zijn hele lichaam draait op volle toeren. Vaak kunnen de lever en nieren door de overgevoeligheidsreactie hun werk niet meer goed doen. Je kunt dat proces ondersteunen met diverse kruiden, zoals mariadistel, brandnetel, berkenblad en paardenbloem.


Geschreven door K. Roskam, 2022

Bronnen: Gerber, V., Venner, M., & Straub, R. (2016). Pferdekrankheiten: Innere Medizin (2. Auflage Ausg.). (V. Gerber, & R. Straub, Hrsg.) Bern: utb.Reichling, J., Gachnian-Mirtscheva, R., Frater-Schröder, M., Di Carlo, A., & Widmaier, W. (2008). Heilpflanzenkunde für die Veterinärpraxis. Berlin-Heidelberg: Springer Medizin Verlag.

 

Uitgelicht