White Line Disease (WLD) bij paarden en Ezels

is erg vervelend en lastig vast te stellen. Ook is de aandoening lastig te behandelen, omdat micro-organismen, meestal schimmels, de verbinding tussen het hoorn en de hoefschoen afbreken.
Je herkent WLD aan de typische verdikte dikke witte lijn.

In dit artikel gaan we in op de mogelijke oorzaken, de rol van kruiden en natuurlijke therapieën naast de behandeling van de dierenarts.


Groot probleem
In Nederland is WLD een steeds groter wordend probleem. In de loop der jaren lijkt het alsof het steeds vaker voorkomt en met name blijven ezelhoeven hier gevoelig voor te zijn. Mogelijk spelen de factoren van overgewicht, insulineresistentie, verstoorde darmflora, verkeerde belasting, PPID (Cushing), gevoeligheid voor hoefbevangenheid en veranderde leefomstandigheden een rol.

Bovenstaande zijn mogelijke oorzaken, maar wij weten zeker nog lang niet alles over WLD, de exacte oorzaak is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Wel lijkt er een correlatie te bestaan tussen WLD en de genoemde problemen.

Zodra de eerste verschijnselen van WLD worden opgemerkt, moet de grootte van het WLD goed in kaart worden gebracht. Je kunt WLD herkennen aan een dikkere witte lijn (dan normaal) tussen de zool en de hoornwand. Zie je hier een verdikking? Raadpleeg dan direct je hoefsmid om te kijken hoe ver de WLD in de hoef zit.

Wat gebeurt er in de hoef?
De witte lijn wordt breder en er ontstaat een holte onder de hoornwand, waardoor de verbinding met het levende deel van de hoef wordt aangetast. Kleine micro-organismen nestelen zich graag in het zacht geworden weefsel en graven zichzelf lekker in. In ernstige gevallen kan het hoefbeen hierdoor zakken. Bij de aangetaste gebieden breekt het hoorn af en wordt de resterende holte gevuld met droog, korrelig lichtbruin materiaal.

De losse hoornwand kan zich niet meer uit zichzelf hechten (immers, er zit nu een holte onder). De nieuwe hoornwand moet helemaal vanuit de kroonrand opnieuw worden opgebouwd.


Hoe kun je White Line Disease sneller herkennen?
Soms gaat WLD gepaard met hoefbevangenheid, omdat er dan al verstoring aanwezig is in de hoef. Sommige paarden gaan kreupel lopen door het ongemak die zij ervaren van WLD. Je ziet in de praktijk ook vaak dat na het ontstaan van een (pijnlijke) hoefzweer WLD hierna ontstaat. Ook hier is weer de verstoring in de hoef aanwezig, zodat WLD sneller ontwikkeld.


Behandeling White Line Disease
Goede hoefverzorging is zeker onmisbaar bij WLD, een kortere interval tussen bekapbeurten is heel belangrijk. Zorg voor een kundige hoefsmid/bekapper die bekend is met WLD.
Soms is het noodzakelijk om rigoreus het aangedane weefsel te verwijderen. In dat geval kan het nodig zijn om een paard op speciaal beslag te zetten.

Zodra het aangedane weefsel is verwijderd en wegblijft kan de hoef weer verder gezond aangroeien. Dit kan van enkele weken duren tot soms wel jaren, afhankelijk van de ernst van de WLD en de omgevingsfactoren.

Belangrijk is om de omgeving schoon te houden van onnodige micro-organismen, de hoef goed schoon te houden. Ook kun je schimmel- en anti-pathogene middelen gebruiken.
Anti-pathogene middelen helpen vervelende bacteriën buiten de deur te houden.
Natuurzuivere, rauwe (ongekookte) honing wordt veel ingezet bij WLD. Let wel op, dat het écht natuurzuiver is en niet is aangelengd met goedkope suikers, het beste is om dit bij een echte imker te halen, zodat de 100% natuurlijkheid kan worden gegarandeerd.


Wat kun je verder doen?
Voorkomen is beter dan genezen. Hierdoor is het goed om te weten waar je op kunt letten:

-Krab de hoeven goed uit, controleer op steentjes en maak de hoeven goed schoon met een borsteltje.
-Let goed op bij hoefzweren, vaak kan WLD hierdoor zijn kans sneller pakken om zich te ontwikkelen.
-Zorg voor een droge en schone stal. Let op bij vlas/hemparade en houtkrullen, deze trekken sneller micro-organismen aan.
-Harde en droge hoeven ontstaan vaak bij een te droge omgeving, overmatig gebruik van hoefvet en teer. Doordat de harde en droge hoeven hun natuurlijke elasticiteit verliezen kunnen er makkelijker scheuren ontstaan, waardoor micro-organismen de kans krijgen om een feestje te bouwen.
-Laat jouw paard met regelmaat bekappen en laat de tenen zeker niet onnodig te lang worden. Denk maar aan een kwast, als de voorste haren teveel uitsteken worden deze kwetsbaarder.
-Weet wat je voert. En geef je paard voeding in plaats van vulling. Als de darmflora in balans is krijgen hoefbevangenheid en andere hoef-gerelateerde klachten geen kans.
-Ondersteun de weerstand van jouw paard indien nodig. Goede voeding is de basis en kan aangevuld worden met de juiste supplementen indien nodig. Denk aan extra vitaminen en mineralen om de groei van de hoef te stimuleren en van binnenuit sterk te houden.


Natuurgeneeskundige rol
Als je bovenstaande tips en trucs toepast ben je al heel natuurlijk bezig en doe je je uiterste best om WLD te voorkomen. Door het management rondom jouw paard of ezel goed aan te passen neem je zoveel als mogelijk de oorzaken weg en werk je op een hele natuurlijke manier bestrijdend tegen WLD.

Heb je nog vragen na aanleiding van dit artikel? Of wil je weten welke supplementen jouw paard/ezel kunnen ondersteunen bij een optimale hoefgezondheid?


Auteur: Klaske Roskam
2022