ZomerVitamines

Als je denkt aan zomer, dan denk je al snel aan vitamine Zon (D) en aan al dat heerlijke zoete fruit. Maar ook in de zomer heeft jouw lichaam naast de extra zon nog steeds extra voedingsstoffen nodig. Vitaminen en mineralen die jouw lichaam nog een extra boost geven in de zomer. 
De belangrijkste vitamines tijdens het zomerseizoen zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Zink

Zink zit in peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen, in vlees, kaas, noten en schaal- en schelpdieren.

Zink is een mineraal die belangrijk is bij de stofwisseling en opbouw van eiwitten, koolhydraten en vetten, wondheling en weefselvernieuwing. Zink helpt de haarzakjes sterk en gehydrateerd te blijven. En helpt zo schade van de zon aan het haar te voorkomen. Ook is zink een antioxidant, waardoor het schade door de zon tegen kan gaan. 

Zink kan niet worden opgeslagen in het lichaam, waardoor het onder essentiële nutriënten valt. Wat wil zeggen, dat zink elke dag via de voeding jouw lichaam binnen moet komen. 


Vitamine C

Is ook wel bekend als dé immuunbooster bij verslechterde weerstand. Iets minder bekend is dat vitamine C een belangrijke rol speelt in de vorming van collageen in je lichaam. Door de zon kan je huid beschadigen en breekt collageen af, wat resulteert in rimpels of zonnevlekjes. Door voldoende vitamine C binnen te krijgen verhoog je je energie en levenskracht en vermindert de kans op uitdroging van de huid.

Vitamine C zit veel in citrusvruchten, bessen, aardbeien, paprika en kiwi.


Vitamine A

Vitamine A heeft een antioxidante werking en heeft een herstellende werking op cellen en slijmvliezen. Het speelt een belangrijke rol in de aanmaak van keratine (in de huid), enzymen en matrixeiwitten. Zo kan vitamine A helpen bij herstel van de huid na beschadiging door UV stralen. Het zorgt ook voor sterkere tanden, haren, botten en nagels.  

Vitamine A zit veel in wortels, zoete aardappel, lever en pompoen. 


Magnesium

Is een mineraal die ontzettend belangrijk is bij meer dan 300 processen in ons lichaam. Waaronder onze spieren en zenuwstelsel. Ook helpt magnesium bij het reguleren van lichaamstemperatuur, de stofwisseling en zorgt dat vitamine D beter wordt opgenomen. Wel zo handig als de zomer soms enorm warm kan zijn. Doordat magnesium een klein mineraal is, kunnen we deze makkelijk verliezen als we veel zweten. 

Magnesium zit vooral in rauwe cacao, groene bladgroenten, peulvruchten en (wildgevangen) vette vis. 


Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en ondersteunt de huid. Het beschermt de huid tegen UV stralen en de warmte van de zon. Daarnaast heeft vitamine E een verlagende invloed op allergieën en ontstekingen. Fijn als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts. 

Vitamine E zit veel in zaden, amandelen, tarwewkiemolie, garnalen en eieren.


Bronnen: 
Carr AC et al. Vitamin C and immune function. Nutrients. 2017;9(11).
Hossein Shams M et al. 
Anti-allergic effects of vitamin E in allergic diseases: An updated review The effects of vitamin E. 2021; 73-74.
Matos A et al. Vitamin A supplementation according to zinc status on oxidative stress levels in cardiac surgery patients. Nutr Hosp. 2018;35(4):767-773.
Naidu KA. Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. Nutr J. 2003;2:7.

Prasad AS. Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr. 2013;4:176-190.
Pullar JM et al. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. 2017;9(8):866.
Rosanoff A et al. Essential nutrient interactions: does low or suboptimal magnesium status interact with vitamin D and/or calcium status? Adv Nutr. 2016;7(1):25-43.
Schwalfenberg GK et al. The importance of magnesium in clinical healthcare. Scientifica. 2017;2017:4179326.
Sirisinha S. The pleiotropic role of vitamin A in regulating mucosal immunity. Asian Pac J Allergy Immunol. 2015;33(2):71-89.

Tako, E. ed. Dietary Zn and Human Health MDPI open access books & series, 2018. ISBN 978-3-03897-020-0.
Wessels I et al. Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients. 2017;9(12).