Detox kuur, handig of niet handig?

Detox bij een ziek, verzwakt of oud dier.. GO of NO GO?

Een dier dat gewoon functioneert of alleen (milde) klachten heeft zoals jeuk, overgewicht, huidproblemen, slechte spijsvertering kan een detox prima aan. Een detox zorgt ervoor dat de organen weer aangesproken worden en het lijf wordt ontgiftigd. De afvalstoffen worden opgeruimd en hierdoor komt er meer ruimte vrij voor bouwstoffen. De bouwstoffen zijn hard nodig om de weefsels opnieuw op te bouwen en weer sterk en vitaal te maken, zoals de huid, darmepitheel en de organen.

Maar! Een detox kost heel veel energie van het lichaam, omdat het eerst moet opruimen en daarna nieuwe stofjes moet maken. Dubbel zo veel werk dus!

Het is dus af te raden om een detox te geven aan een dier die ziek, herstellend van een operatie, drachtig, heel oud, zogend is en dieren die kanker, diabetes / insulineresistentie en/of een auto-immuunziekte hebben.
Mocht je toch overwegen een detox te geven aan een zwakker dier overleg dit dan altijd met je (holistische) dierenarts.

 

Wanneer geef jij een detox kuur aan je dier?

De beste periode om een detox kuur in te zetten is het voor- en najaar.
In het voorjaar kun je je dier alvast voorbereiden op het zomerseizoen waarbij de pollen, insecten, verontreinigend water, ander voedsel en suikers in de wei (paarden) vrijkomen.

Ook kan een detox ondersteunen in het ‘zomer’klaar maken van je dier. Want immers, de temperatuur stijgt, je hond/paard begint te verharen en de dagen worden langer (dus ook langer zonlicht). Deze factoren spelen een enorm belangrijke rol in de stofwisseling en hormoonhuishouding, waardoor er veel vrije radicalen vrijkomen in het voorjaar. Deze moeten afgebroken worden door de lever en vervolgens uitgescheiden worden door de nieren.

In het najaar kun je je dier ondersteunen met een detox om het lichaam op te ruimen na de opgeslagen afvalstoffen van de zomer. En ook ter ondersteuning van het wisselen van de zomer- naar de wintervacht. Ook in de herfst wordt er extra aanspraak gemaakt op de lever en nieren.

Een detox kan ook helpen bij het afvoeren van medicatie en narcose, maar wacht hiermee totdat je dier weer voldoende is hersteld voordat je de detox inzet.

 

Producten die heel fijn zijn om te geven bij het opschonen van het lichaam en vrij zijn van geur-, kleur-, smaak- en vulstoffen: 

PUUR Detoxi

Phytonics Detox Comp 

Ewalia Lever- en Nierensap