Zwarte Komijnolie

‘Zwarte komijn geneest elke kwaal, behalve de dood’, zegt een islamitisch spreekwoord. Als je naar actuele onderzoeken kijkt, lijkt dit gezegde inderdaad een soort profetie, want op immuunsysteem, longen, lever en spijsvertering heeft zwarte komijn een wetenschappelijk bewezen positieve invloed.

Paarden ondervinden ondersteuning van de zwarte komijn bij zomereczeem, hoest, spijsverteringsproblemen en leveraandoeningen. Zwarte komijnolie voor paarden: hoe het werkt, wanneer je het gebruikt en waar je bij het voeren op moet letten.

Wat is zwarte komijn?
De Latijnse benaming van dit gewas is: Nigella sativa. Het is afkomstig uit het westelijk deel van Azië tot India en Egypte en wordt daar verbouwd. De kruidachtige plant wordt tot 30 cm hoog, heeft wisselstandige, drievoudig geveerde bladeren en een lichte beharing. Opvallend zijn de punten van de witte bloembladen, met een zachtgroene of blauwachtige rand. De zaden ontwikkelen zich direct uit de bloemen en zien er zwart, driehoekig en gegroefd uit. Uit farmaceutisch oogpunt worden uitsluitend de zaden gebruikt in olie of thee.


Wat is de werkzame factor in zwarte komijnolie?

Zwarte komijnolie zit boordevol goede stoffen zoals; etherische olie, vette olie, saponinen, looistoffen, bitterstoffen zoals vitamine K1 en aminozuren. De werkzame stoffen als nigellon en thymoquinon zijn uit geneeskundig oogpunt vooral in koudgeperste zwarte komijnolie interessant. Beide stoffen zijn in een heleboel humane en diergeneeskundige onderzoeken terug te vinden, bijvoorbeeld in kankeronderzoek.

Zwarte komijnzaadolie is bekend vanwege zijn antimicrobiële (tegen bacteriën en schimmels), antiparasitische, antidiabetische (insulineverlagende), antioxidatieve, onstekingsremmende, licht analgetische (pijnstillende), antitumorale (remt de groei van tumoren) en immunomodulerende (verlaagt het risico van immuunreactie) werking.


Wanneer gebruik je zwarte komijnolie?

  • Problemen met het immuunsysteem
  • Hoest, kan kortdurend, maar ook langdurend zijn.
  • Voor ondersteuning van de luchtwegen.
  • Voor ondersteuning van lever en nieren.
  • Bij problemen met de suikerregulatie
  • Bij gebrek aan eetlust
  • Ter ondersteuning na ziekte
  • Bij spijsverteringsproblemen en waterige mest

Zwarte komijnolie is duidelijk op vele gebieden werkzaam en nog lang niet compleet onderzocht.


Waar moet je bij het voeren op letten?

Zwarte komijnolie moet worden geproduceerd met koude persing, waarbij de temperatuur onder de 60 graden Celsius blijft, om de waardevolle bestanddelen te behouden. Alleen door productie met hoge kwaliteit kunnen de gezonde eigenschappen van zwarte komijn zich ontvouwen. Sommige paarden reageren bij plotselinge toevoeging van olie aan hun voer met diarree, daarom is het aan te bevelen met een klein beetje te beginnen en de hoeveelheid langzaam te verhogen naar de complete dagdosis. Voedingstechnisch wordt aanbevolen verschillende oliën als supplement afwisselend te voeren. 

Wil je meer weten over de juiste verhoudingen tussen de omega-vetten? Klik dan hier.

Tekst: Klaske Roskam 2024

Anderen bekeken ook

_____________________________________